vrijdag 23 september 2011

Een kleine stop.

Lieve mensen, Ik ben even niet actief,  hier of op het forum.
Manlief heeft een hernia en heeft mijn hulp op het moment hard nodig en ook in ons gezin zijn er dingen waar ik even druk mee ben.
Ik hoop snel weer tijd te hebben voor mini's en zie jullie dan graag weer!

maandag 12 september 2011

mandje 3

Nog even voor degene die meerdere winkelmanden willen maken. Dit is denk ik de manier waarop je dat het snelst kunt doen :

* Teken de bodem van je mandje met rondom de hoogte van de rand + 0.5 cm. Teken in de rand rondom spijltjes van ongeveer 3 mm met een tussenruimte van 1 mm. De breedte van de spijltjes en de tussenruimte is afhankelijk van de dikte van je vlechtmateriaal. Wil je een stoere mand van touw? Teken iets bredere strookjes en maak de tussenruimte dik genoeg voor je touw.
* Scan je tekening in op je computer en maak bijvoorbeeld in Word d.m.v. kopiëren en plakken een heel vel vol.  Print op stevig papier.

* Knip of snij de uitslag van je mandje en knip alle tussenruimten uit.

* Als je de bodem en stijlen een kleurtje wilt geven kun je ze nu het beste verven of beitsen.

* Vouw de randen omhoog langs een liniaal.

* Vlecht nu net als bij  mandje nummer 1 rond tot je de gewenste hoogte hebt.

* Plak je laatste toer aan de binnenkant met tipjes lijm vast. Laat even drogen en knip kort af.

* Maak een vlechtje of draai een koordje of omwikkel een stukje ijzerdraad op de maat van je mandje en plak rondom vast.

* Plak eventueel twee handvatten aan de binnenkant.

Omdat je in een winkeltje de mandjes toch vol spulletjes stopt zie je niets meer van de bodem.

Dit is de snelste manier om een serie dezelfde manden te maken

De keuze van je vlechtmateriaal bepaald het uiterlijk van je mandje.

zondag 11 september 2011

tweede mandje af

Het tweede mandje is ook af. Zo ging ik verder:

* Vlecht door met twee draden tot je de hoogte van het mandje leuk vindt. Duw de gevlochten draden steeds goed strak aan met een houten prikkertje.

* Als je draden op zijn steek je ze naar binnen. Een tipje tacky-glue eraan. Sla een nieuwe dubbele draad om de volgende staak met de draadeinden aan de buitenkant en vlecht verder. Knip na een paar toeren de uit eindjes van de draad aan de binnenkant heel kort af.

*Als je mandje de goede hoogte heeft lijm je de draden weer met een tipje lijm aan de binnenkant vast.

* Doe nu met je prikkertje een tipje lijm tussen alle staken. Laat even drogen.

* Meet een stukje van je ijzerdraad ruim om de mand en omwikkel dit met je vlechtdraad. Lijm de uiteinden goed vast

* Knip de staken af.   Ik vond dat deze mand een hengsel nodig had maar mijn staken waren niet lang  genoeg. Ik heb dus gesmokkeld.. Ik heb de twee middelste staken niet afgeknipt en ze met een stukje tape op de juiste lengte verbonden.

* Smeer het handvat steeds een stukje in met lijm en wikkel je vlechtdraad er strak omheen.


* Plak nu de omwikkelde ijzerdraad om de rand van de mand en laat de uiteinden strak tegen elkaar aan sluiten.


En zo had ik opeens een vierkante boodschappen mand gemaakt.
Ik vorm niet de mand maar de mand vormt zichzelf!!

zaterdag 10 september 2011

vierkante mand 2



Dit is op het moment de enige manier die ik kan bedenken om een vierkante mand te maken waarvan ook de bodem gevlochten is.
Ik heb deze manier om een bodem te maken al eens eerder uitgelegd voor een rond mandje.


* Knip ongeveer 20 stukjes ijzerdraad en begin weer met het opplakken van een stukje schilderstape met de plakkant naar boven.

* Plak hierop netjes verdeeld de helft van je draadjes.

* Weef hier op en neer een bodem van zo groot als je je mandje wilt hebben. Vierkant!!

* Herhaal dit nog een keer!
   Probeer dezelfde maat te maken!!

* Neem nu de twee bodems en leg ze haaks op elkaar en zorg dat de uiteinden van je draden allebei rechts boven in de hoek komen.






* Pak de draden samen vast, kruis ze 1 keer over elkaar en haal ze naar voren tussen twee naast elkaar liggende staken door.

* Begin nu te vlechten met twee draden aan de rechter kant naar beneden.

* Ga 1 toer helemaal rond en zet de bodems zo netjes mogelijk op elkaar vast.

* Buig nu de staken van je af zo recht mogelijk omhoog
en vlecht verder.

* Knip de korte stukjes draad die ook nog aan de bodem zitten af op ongeveer 3 cm en leg ze langs de staak waar ze naast zitten en weef ze gewoon mee.


* Knip eventueel de ijzerdraadjes op dezelfde lengte af. ( Vlecht makkelijker)
* Blijf doorvlechten tot je mandje de juiste hoogte heeft.

Mijn mandje is nu zover als op de eerste foto.
Ik probeer het morgen af te werken.

Deze manier kost behoorlijk wat werk omdat je twee bodems moet maken.
De onderkant van het mandje is ook wat dikker.
Ik dacht eerst dat het niets zou worden maar nu ik wat verder ben wordt hij toch wel leuk.
Ik moet er alleen niet aan denken om op deze manier meerder manden te maken.... Ik heb nog wel een idee voor een mand met een dichte bodem die denk ik heel wat vlotter te maken is... Daarover later verder.

rechthoekig mandje 1

Een aantal mensen op het poppenhuisforum wil graag mandjes maken voor in diverse winkeltjes. Hier de eerste manier om dat te doen.



* Plak een stukje tape op je snijmat met de plakkant naar boven en plak hierop strookjes papier van ongeveer 2 mm breed. Laat een tussenruimte van 1 mm.
Gebruik de lijnen op de snijmat om netjes haaks te werken, of leg een stukje ruitjespapier als ondergrond neer. Plak strookjes op de breedte maat van je mand bodem.

* Weef er nu strookjes papier als inslag door. Zelfde tussenruimte . Gebruik een naald of weefkammetje als hulpmiddel. Weef tot je de lengte maat van je mand bodem hebt.

* Als je de goede maat hebt kan je de buitenste strookjes een klein tipje lijm geven om vast te zetten. Laat even drogen









* Neem nu een lineaaltje of geo driehoek en buig tegen de rand hiervan de staken strak om naar boven.




* Neem een draad van ongeveer een meter lang van het materiaal dat je als inslag draad wilt gebruiken. ( Ik heb papiergaren gebruikt) en vouw deze dubbel.

* Je kunt natuurlijk ook doorwerken met papierstrookjes
* Begin te weven bij de eerste staak aan de linkerkant van een lange kant. Sla de draad erom met de twee uiteinde naar de voorkant. Begin met de linker draad. Sla elke draad steeds voor de volgende staak langs en achter de volgende langs weer naar voren. Neem dan de tweede draad en herhaal. Werk dus van links naar rechts.
* Weef zo rond en sluit de staken bij de hoeken mooi haaks naast elkaar aan.
* Duw steeds de inslag draden gelijkmatig aan. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een cocktailprikker.

* Als je draden bijna op zijn, doe je een tipje lijm achter de volgende twee staken en lijm de uiteindjes aan de binnenkant vast. Begin weer met een lange dubbele draad en ga verder om de volgende staak.

* Knip als je mandje hoog genoeg is het papier net boven het weefwerk af. Gebruik als je weefwerk vrij los is een tipje tacky glue om het aan de binnenkant vast te zetten, voor je gaat knippen.

* Maak een vlechtje dat lang genoeg is om rond de mand te plakken en plak dit op de bovenrand

* Als je papieren strookjes hebt gebruikt werk je de mand af met een strookje papier aan de binnen en buitenkant van de staken.

* Verf of beits in de gewenste kleur en lak het later af


 Het mandje gevuld met ( nep) broodjes

woensdag 7 september 2011

Ik kan niet meer stoppen!

Mijn frivolité kantjes worden steeds bruikbaarder voor mini werk. En het is zo verslavend!!
Inmiddels ben ik aan het werk met DMC draad nummer 80 en er bestaat ook nog nummer 100!
Een paar van de kantjes die je op de foto ziet ga ik verwerken in een geheim project. Binnenkort is het tijd voor een give-away, maar het zal me nog even wat tijd kosten voor ik dat hier kan laten zien.
Op het moment heb ik maar af en toe tijd voor geknutsel. Het fijne van frivolité  is dat je het zo makkelijk overal mee naar toe kunt nemen. Dat kan ik dus ook tijdens de bezoekjes aan mijn ( schoon-) moeder en de oppas op de kleinkinderen af en toe oppakken.

vrijdag 2 september 2011

bed



Het bed staat in elkaar en ik heb ook wat beddengoed gemaakt. Dekbedhoes, kussens en kussenslopen en een matrasje. Ik moet alleen nog een dekbedje maken voor in de hoes, maar ik heb op het moment de hele dunne vulling niet. Op poppenhuisformaat wordt het al gauw te stijf.



Verder heb ik  vandaag lekker in de zon een kleedje gemaakt voor de slaapkamervloer in de coiling techniek. Daar gaan wel een paar uurtjes in zitten omdat ik als kerndraad dun touw heb gebruikt. Het kleedje blijft op die manier lekker soepel. Als je het ook eens wilt proberen moet je wel opletten dat het goed plat blijft. :)






De lattenbodem voor het bed heb ik van roerhoutjes gemaakt en ze op twee stukjes band geplakt. Eerst heb ik op een stuk ruitjespapier de maat getekend zodat het er precies inpast.