zaterdag 10 september 2011

rechthoekig mandje 1

Een aantal mensen op het poppenhuisforum wil graag mandjes maken voor in diverse winkeltjes. Hier de eerste manier om dat te doen.* Plak een stukje tape op je snijmat met de plakkant naar boven en plak hierop strookjes papier van ongeveer 2 mm breed. Laat een tussenruimte van 1 mm.
Gebruik de lijnen op de snijmat om netjes haaks te werken, of leg een stukje ruitjespapier als ondergrond neer. Plak strookjes op de breedte maat van je mand bodem.

* Weef er nu strookjes papier als inslag door. Zelfde tussenruimte . Gebruik een naald of weefkammetje als hulpmiddel. Weef tot je de lengte maat van je mand bodem hebt.

* Als je de goede maat hebt kan je de buitenste strookjes een klein tipje lijm geven om vast te zetten. Laat even drogen

* Neem nu een lineaaltje of geo driehoek en buig tegen de rand hiervan de staken strak om naar boven.
* Neem een draad van ongeveer een meter lang van het materiaal dat je als inslag draad wilt gebruiken. ( Ik heb papiergaren gebruikt) en vouw deze dubbel.

* Je kunt natuurlijk ook doorwerken met papierstrookjes
* Begin te weven bij de eerste staak aan de linkerkant van een lange kant. Sla de draad erom met de twee uiteinde naar de voorkant. Begin met de linker draad. Sla elke draad steeds voor de volgende staak langs en achter de volgende langs weer naar voren. Neem dan de tweede draad en herhaal. Werk dus van links naar rechts.
* Weef zo rond en sluit de staken bij de hoeken mooi haaks naast elkaar aan.
* Duw steeds de inslag draden gelijkmatig aan. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een cocktailprikker.

* Als je draden bijna op zijn, doe je een tipje lijm achter de volgende twee staken en lijm de uiteindjes aan de binnenkant vast. Begin weer met een lange dubbele draad en ga verder om de volgende staak.

* Knip als je mandje hoog genoeg is het papier net boven het weefwerk af. Gebruik als je weefwerk vrij los is een tipje tacky glue om het aan de binnenkant vast te zetten, voor je gaat knippen.

* Maak een vlechtje dat lang genoeg is om rond de mand te plakken en plak dit op de bovenrand

* Als je papieren strookjes hebt gebruikt werk je de mand af met een strookje papier aan de binnen en buitenkant van de staken.

* Verf of beits in de gewenste kleur en lak het later af


 Het mandje gevuld met ( nep) broodjes

1 opmerking: