donderdag 17 mei 2012

Quilten in de zon
Afgelopen week ben ik op zoek gegaan naar een mooi-weer handwerkje.

Omdat ik nog zo veel mooie blauwe stofresten heb van mijn ocean waves quilt wil ik een sterren quilt maken volgens de Engelse paper piecing methode.

Hierbij maak je mallen van papier waar je een lapje om heen zet.
Daarna zet je de delen met de hand aan elkaar en haal je de malletjes er weer uit.
Voor mijn sterren patroon heb ik een wybervorm of diamantvorm nodig.
Ik heb eerst het malletje getekend. ( bijna 4 cm groot )
Daarna heb ik mijn stof in 5 cm brede stroken gesneden met een rolmes. Voor de randen gebruik ik gewone witte lakenkatoen. Per ster heb je 6 gekleurde en zes randlapjes nodig.
Met mijn quilt driehoek heb ik de stroken in wybertjes gesneden. Een gekleurd plakbandje als hulplijntje op mijn lineaal maakt het snijden makkelijk.

De lapjes zet je op de hoeken vast om het papieren malletje. Daarna de lapjes volgens het gekozen patroontje aan elkaar naaien met een kleine overhandse steek. De puntjes gewoon laten uitsteken. Ze zorgen ervoor dat alles netjes aangesloten zit.


Bij deze sterrenvorm heb ik voor mezelf een handige naaivolgorde gemaakt zodat ik zo min mogelijk hoef aan en af te hechten.  Ik maak eerst twee halve sterren met 2 rand stukjes- dan naai ik de twee delen aan elkaar - daarna de laatste twee witte stukjes van de rand eraan naaien. Je kunt steeds als je aan alle vier de kanten van een punt, een ander stukje hebt genaaid, aan de achterkant het papiertje eruit halen. Hierdoor kun je de ster makkelijk dubbel vouwen bij het naaien. Volgens deze methode heb ik eerder een aantal poppenhuis quiltjes gemaakt. Je kunt heel nauwkeurig en met kleine mallen werken.

Hiermee heb ik een fijn project gevonden om bij mooi weer in de tuin te doen. Nu maar hopen op veel zonnige dagen.... dan wordt het misschien wel een flinke deken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten